Ce este osteopatia?

Osteopatia este o forma de terapie manuală și holistică axata pe sanatatea persoanei in globalitatea ei si nu pe afectiuni.

Osteopatia isi propune sa restabileasca armonia diferitelor structuri ale corpului uman, pentru a permite acestuia sa-si gaseasca propriul echilibru si bunastare.

Fiind non-invazivă, osteopatia este potrivită pentru orice individ, de la nou-născuți până la vârstnici, de la sportivi până la femeile însărcinate.

 

Fiinta umana formeaza o UNITATE completa, biologica, emotionala, spirituala.  Osteopatia are ca scop corectarea dezechilibrului creat in urma unui simptom dureros, restabilirea armoniei si echilibrarea tensiunilor din corp. In acest fel osteopatia stimuleaza capacitatile de recuperare si autovindecare ale organismului.

 

OSTEOPATIA se ocupa deci de refacerea functionalitatii si starii de sanatate pierdute din cauza unui traumatism sau a unei patologii care a determinat declansarea unei disfunctii somatice.

Osteopatia este o stiinta si s-a dovedit eficienta in menținerea sănătății intregului organism.

Ce trateaza osteopatul?

Dureri de cap și migrene

Cefalee și migrene de origine cervicală (nevralgia Arnold), vasculare psihologice sau nervoase ale feței, nevralgice ale feței și trigemenului, post-traumatice (traumatisme craniene), digestive, alergice, oculare, menstruale, pre si postoperatorii etc.

Otorinolaringologie

În rinite: răceală cronică, alergii, sinuzite, hemoragii nazale.

În rinofaringită: dureri în gât, angină, laringită, amigdalită, răgușeală, afonie, pierderea gustului și a mirosului.

 În infecțiile urechii: tinitus (țiuit în urechi), sindromul Ménière, scăderea auzului.

Tratamentul osteopatic este recomandat pentru întărirea calități vocale.

Disfuncții oftalmice

Tratamentul poate fi avantajos in cazuri de: miopie, hipermetropie, astigmatism, strabism infantil, prezbiopie, diplopie, ni-stagmus, inflamatie (conjunctivita, cataracta, retinita, kerati-te), glaucom, “flotatori”, scotoame, voaluri, ochi. durere, oboseală vizuală, hiperlacrimare.

Articulația temporomandibulară

Durerile și tulburările articulației temporomandibulare sunt tratate :dureri de cap consecutive localizate în ceafă și disfuncții ale coloanei vertebrale, urechii, gâtului și somnului etc.

Este utilă si necesara colaborarea dintre stomatolog și osteopat.

Disfuncții digestive

Osteopatia este indicata persoanelor cu afectiuni hepatice, afectiuni ale vezicii biliare, constipatie, colita, diaree, spasme gastrice (cu exceptia ulcerului), dispepsie, hernie hiatala.

Tulburări ale rinichilor și urinare

Tratamentul osteopatic visceral se recomanda in: cistita, enurezis nocturn, (incontinenta ), nevoia frecventa de a urina (polakiurie, nicturie, poliurie), dureri la urinare (disurie). Nu este recomandat în cazul pietrelor la rinichi.

Disfunctii ale sistemului neurovegetativ

Cicatrici, crampe, depresie nervoasă, diabet, boala Dupuytren, eczeme, oboseală cronica, insomnie, tulburări postoperatorii, spasme, amețeli.

Dureri ale coloanei vertebrale

Există multe cauze care provoacă dureri ale coloaneai vertebrale. Asumarea unei poziții incorecte și menținerea ei timp îndelungat produce rigiditate musculară, cu reducerea mobilității coloanei. Durerile pot fi, de asemenea, de origine artritică sau reumatică, și traumatice, cauzate de traumatisme directe mari (din cauza fracturilor vertebrale) sau minore (din cauza distragerilor musculare cu hematoame și echimoze).

Cauzele indirecte sunt si numeroase: afectiuni viscerale si organice, disfunctii ale articulatiei temporomandibulare, probleme dentare, defecte oculare neremediabile, origini psiho-somatice.

Scopul osteopatului este de a restabili libertatea de mișcare a întregului corp și prin urmare, de a reechilibra tensiunile țesuturilor și de a elimina compresiile, iritațiile și obstrucțiile, care provoacă modificări ale echilibrului organic și predispoziție la boli.

Terapie psihosomatică craniosacrală pentru tratamentul anxietății și stresului

Restabilește starea de sănătate a organismului. Sistemul cranio-sacral isi are originea in viata intrauterina, produce, circula si reabsoarbe lichidul, formeaza mediul in care creste sistemul nervos. Sistemul cranio-sacral este format din toate oasele craniene, este prezent în coloana vertebrală și include și sacrul. Producția, mobilitatea și reabsorbția lichidului determină activitatea cranio-sacrală, prezentă în tot organismul prin sistemul fascial format din țesut conjunctiv. Sistemul cranio-sacral este în strânsă relație cu sistemul nervos, limfatic, osos, cardiovascular și endocrin. Trebuie remarcat faptul că în organism există mecanisme de autoreglare pentru menținerea homeostaziei, prin care acesta se apără de disfuncții și traume.

Terapia cranio-sacrala este recomandata in afectiuni cronice precum sindroame cervicale, dorsale si lombare, sciatica, nevralgii, dureri de cap, rinita, sinuzita, disfunctii digestive, dureri menstruale, oboseala cronica, insomnie, anxietate, traumatisme din accidente, inainte si dupa interventii chirurgicale, hidrocefalie. Rețineți că este o tehnică non-invazivă, potrivită subiecților de toate vârstele, utilă în sarcină și pentru persoanele în vârstă.

 

Diferitele metode de osteopatia

Osteopatie structurală

Osteopatia structurala este una dintre ramurile osteopatiei generale. Se aplica tehnici structurale care restabilesc mobilitatea articulațiilor sistemului musculo-scheletic, îmbunătățeste stabilitatea și o decomprimă, restabilind axele de mișcare. Mobilitatea articulațiilor este restabilită într-un timp scurt, datorită particularității și vitezei manevrelor. Aceste tehnici îmbunătățesc mecanica articulațiilor și influențează sistemul nervos, favorizând conducerea stimulilor. Sunt tehnici directe, de mare viteză și amplitudine mică, tipice osteopatiei structurale.

 

 

Osteopatie miotensivă

Sunt tehnici de energie musculară sau miotensive, dezvoltate de osteopatul american Fred Mitchel. Aceste tehnici, indicate în tratamentul disfuncțiilor musculo-scheletale și fasciale, reprezintă o metodă valabilă pentru tratamentul patologiilor sistemului musculo-scheletal-fascial.

Osteopatie viscerală

Studiază relațiile de structură-funcție și functie-structura dintre organele intraabdominale și toracice și sistemul musculo-scheletic.

 Osteopatia viscerală lucrează asupra viscerelor ( organelor interne) dar in conceptul osteopatic fiecare metodă, cranio-sacrală, structurală, fascială etc., influențează sfera viscerală.

Prin palparea abdomenului se evaluează atât un organ plin, cât și un viscer gol care, care din cauza disfuncțiilor vasomotorii, secretoare, excretorii și trofice, și-au schimbat structura și deci volumul, densitatea, forma, poziția, mișcarea. Daca in osteopatia generala se actioneaza cu precadere asupra musculaturii, oaselor ,tendoanelor si ligamentelor cu scopul de a le asigura un echilibru eficient, in cea viscerala doar organele interne abdominale si anume miscarile si functiile acestora.

Osteopatia craniosacrala

Fondatorul acestui concept este William Garner Sutherland (1873-1954) fostul elev a lui Dr. A.T. Still (1828-1917). In cercetarile sale , Sutherland descopera ca oasele craniului se articuleaza intr-un mod care permite miscarea, o miscarea ritmica a craniului care este strans legata de miscarea fluidelor si tesuturilor corpului. Sistemul craniosacral reprezinta primul invelis al sistemului nervos central avand ca limite craniul si osul sacru. El este format din membranele meningeale, din oasele adiacente ( toate oasele craniene, coloana vertebrala, osul sacru si coccisul) si din lichidul cefalorahidian, care hraneste si curata structurile sistemului nervos central. In terapia craniosacrala se manipuleaza  cu miscari foarte blande oasele craniului, gatului, osului sacru si a coloanei vertebrale, stimuland fluxul lichidului cefalorahidian. Curgerea nerestrictionata a lichidului cefalorahidian ofera corpului resursele pentru autovindecare.

 

Dr Sutherland a avut in vedere fluctuatia lichidului cefalorahidian ca prima si cea mai fundamentala caracteristica in mecanismul respirator primar

întrebări?

Dacă doriți să ne puneți întrebări, faceți clic aici și completați formularul
fapjunk